fredag 11. desember 2009
Et underfullt skaperverk
Milliarder av stjerner, galakser, kolder, celler og liv. Er alt dette fantastiske kommet fra ingenting, utløst av noe som også kom fra ingenting?
Jeg tror det er skapt av Gud. Det er ingen tilfeldighet at vi er her på jorda, og hvert eneste menneske har en uendelig verdi.
Hva tror du?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Vel, tro hva du vil. Synes bare det virker litt underlig at en elskverdig 'gud' har skapt våre kompliserte organismer og dette fantastiske livet på jorden bare for å se (kanskje for egen underholdning),
SvarSlettat,- vi kreperer hverandre og makter å ta med oss hele planeten i samme slengen. Burde'n ikke vært litt mer gjennomtenkt i sin kjærlighet til oss;- og programert oss litt mere 'samstemt'????
Personlig tror jeg det var en bakterie som heter Gorm som startet det hele. Han var nemlig lei av alle de andre bakteriene som plaget ham med svovellukt at han tok knekken på hele bunten og dermed startet "big bang". Av denne ursuppen har vi utviklet oss. Men, pass deg, Gorm ser deg og vet hva du tenker, gjør,føler og drømmer. Om du ikke er snill vil du ende som kompisene til Gorm, i et evig svovelhælvete. Så står det skrevet og du er ufølsom og respektløs om du våger å betvile min tro!
SvarSlettFor å prøve å følge tankerekken. Hvis universet er et resultat av et big bang, hva utløste det? Hvis det bare skjedde, var det jo flaks for oss. Og skikkelig griseflaks at jorda endte opp i en bane mellom 147 og 152 millioner kilometer fra solen. Og attpåtil opsto det en gang liv, ved en tilfeldighet. Kanskje noen mener det hadde vært like greit om denne ene tilfeldigheten aldri skjedd, for da hadde jo ingen mennesker eksistert i dag, og forgjeves prøvd å gjenskape denne tilfeldigheten i et laboratorium. Og ingen mennesker hadde eksistert som kunne skue ut i universet, og kanskje en dag undre seg over hva som måtte finnes utenfor universets grense. Ingen mennesker som hadde lekt, dyrket, bygd, drømt, reist, grått, ledd, elsket.
SvarSlettSidan "gud" er nemnt, kan det ærede forum leite opp "Epikur's gåte"....
SvarSlettIngen som stiller spoersmaal om hvor en eventuell skapergud kommer fra?
SvarSlettJeg venter i spenning paa de vanlige taapelige svarene, f.eks. at det ligger utenfor vaar fatteevne...:)
Helt enig med deg. Og mange blir irriterte når de må innrømme for seg selv at ingenting kan oppstå ut av ingenting. Det er faktisk helt umulig.
SvarSlettTommelen opp til deg :) Og ha en god jul.
Hehe...selv om det eksisterte en gud måtte jo han også kommet fra noe vel? Tiden begynte en gang. Før det var det intet. Dette er godt dokumentert...
SvarSlettForøvrig. Hvis mennesket var det ypperste gud kunne skape, og vi er lagd i hans bilde, er gud lysår fra å være perfekt btw...
Dere sier ingenting kan oppstå fra ingenting samtidig som dere tror på en gud som oppsto fra nettopp ingenting...det kalles kognitiv dissonans og er forårsaket av hjernevask med historier fulle av umuligheter, logiske brister osv osv ad nauseam...
Jer 46,10
SvarSlett10 Dette er en gjengjeldelsens dag
for Herren Gud, Allhærs Gud,
da han tar hevn over motstanderne.
Sverdet får ete seg mett
og drikke seg utørst på blod.
For Herren Gud, Allhærs Gud,
holder offerslakting
i landet nord ved Eufrat.
Dere må ikke tvile på Gud, som dere ser hadde vi ikke hatt krig uten hans hjelp.
Gud er god!
Marit:
SvarSlettEr du deist eller teist? Tror du denne guden kun eksisterer eller tror denne guden bryr seg om deg også?
La meg komme med en kort tolkning - anta at du er et steinaldermenneske og finner en klokke i skogen. Du ser at den er kompleks - den fungerer på en kompleks måte - den må være skapt, og klokkens skaper må være mer kompleks en klokken. Jeg antar det noe av det samme resonnementet du har gjort med universet - det er komplekst og ser ut som det skapt - dermed må det være skapt av noe som er mer komplekst. Dette mer komplekse kaller du Gud.
Da må jeg spørre deg - hvem skapte Gud?
Ser du hvor jeg vil?
Ved å si at Gud har skapt universet har du egentlig ikke forklart noe, for du må fortsatt forklare hvor Gud kom fra.
Så litt mer kritikk :-)
Dersom denne guden eksisterer har han skapt et univers som er så stort at det er utenfor mennesklig fatteevne. La meg illustrere: Et lysfoton (som reiser med lysets hastighet) kan reise rundt jorden 7,5 ganger på ett sekund. Allikevel ville det samme fotonet brukt 100'000 år på å reise på tvers av Melkeveien (en av de minste galaksene vi kjenner til forøvrig). Vi kan se flere millioner galakser med teleskopene våre - og det er bare det vi kan se. For alt vi vet finnes det andre universer utenfor. Andromedagalaksen er på vei rett mot oss og vil sluke Melkeveien om noen få milliarder år. Men før dette inntreffer vil vår nærmeste stjerne (sola), ekspandere of sluke oss. Planeten vår kan opprettholde liv på en liten andel av overflaten sin kun en kort tid av gangen før den deiser inn i istid igjen.
Et håpløst design. Ingen ingeniør hadde laget noe på en slik måte.
La oss se på øyet vårt. Vi har en "blind flekk" på netthinnen - det er her synsnerven kommer ut. For at vi ikke skal se et konstant svart punkt, vibrerer øynene våre hele tiden.
Et håpløst design. Ingen ingeniør hadde laget noe på en slik måte.
Tror du ikke en skaper hadde maktet å lage et univers som ikke var dømt til å gå under, eller øyne som fungerte uten å måtte vibrere for å se ordentlig. Det har jo vi mennesker klart - har du noen gang sett et vibrerende kamera?
At denne verden ikke er "skapt" fortoner seg som tilnærmet sikkert - og det finnes ingen beviser for det motsatte. Og det er jeg glad for. For en gud som hadde skapt en så råtten verden må være grusom. Ufattelig ond. En sadist. Og jeg bruker religiøse mennesker som min definisjon av masochister - dere ønsker å være slaver for en gal diktator som tillater voldtekt og drap selv om han lett kunne stoppet den. En diktator som skaper oss onde og krever at vi skal være gode mot hverandre. Masochisme er det det er.
Så enig, så enig - du har lest din Richard Dawkins.
SvarSlettSer det er mange som er uenig med meg. Legger også merke til at de fleste angriper min tro. Hva er det DERE tror på?
SvarSlettGud er god!
SvarSlettJer 46,10
10 Dette er en gjengjeldelsens dag
for Herren Gud, Allhærs Gud,
da han tar hevn over motstanderne.
Sverdet får ete seg mett
og drikke seg utørst på blod.
For Herren Gud, Allhærs Gud,
holder offerslakting
i landet nord ved Eufrat.
Marit Bye Vassli spør: "Hva er det dere tror på?" Svar: Man er faktisk ikke nødt til å tro på noe i det hele tatt. Man kan forholde seg til verden slik den er. Man kan fri seg fra absurde vrangforstillinger om guder og andre metafysiske fantasifostre. Fri seg fra tvangstanker om et liv etter døden og fri seg fra generasjoner med tanketom hjernevask: "Still ikke spørsmål. Det bare er slik. Utenfor vår fatteevne. Gud er god. Prise Herren. bla bla bla". Greier man å bryte ut av denne galskapen og se at verden her er og nå, blir livet rikere og mer verdt å leve.
SvarSlettÅ si at det er en gud som har skapt universet er håpløst. Man gir opp letingen etter et virkelig svar å setter en strek. "Gud gjorde det", sån, ferdig med det. NEI, hvem skapte gud da? da svarer du kanskje at gud alltid har vært. Men hvorfor kan vi ikke si at universet alltid har vært?
SvarSlettfantastisk at noen kan si at troen deres blir angrepet fordi noen kommer med faktabasert informasjon som ikke stemmer med deres eget syn.
SvarSlettAnonym over: Det er sant at det er viktig å leve i øyeblikket og være tilstede her og nå. Men at jeg tror alle har en tro på noe, et livssyn eller kall det hva du vil. De aller færreste klarer å være helt nøytrale til livet og sin egen eksistens.
SvarSlettDet handler ikke om å ikke stille spørsmål. Det handler om at noen ganger, å innse at det er ting vi ikke klarer å forklare. Mennesker har sine begrensninger, slik er det bare. Men det er sunt å stille spørsmål ved ting, også det man selv tror på.
Hvorfor ikke si at universet alltid har vært? Da sier du at det er noe vi ikke kan forklare, og vitenskapen strekker ikke til. For hvordan kan universet alltid ha eksistert? Hvorfor fins det noe i det hele tatt?
SvarSlettJeg tror på mye, ikke noe overnaturlig, men likevel en tro på en del prinsipper og konsepter som feks. kjærlighet (å ikke kom å si at Gud er kjærlighet). Og innse at man ikke får svar på alt, er noe man må akseptere, ja. Feks. hva skjedde før bigbang, dette er et svar som man i prinsippe ikke kan svare på fordi big bang var da tid slik vi kjenner det i dag ble til. Men å si at "gud gjorde det" er heller ingen løsning, du har ikke kommet en milimeter nærmere svaret, tvert imot. Jeg vil si at noe av det viktigste vi kan gjøre er som du sier, å stille spørsmål. ikke bare til sin egen tro, men til ALT. Derfra undersøke bevisene og argumentene slik at ditt eget bilde av virkeligheten stemmer så godt som mulig.
SvarSlettps: vitenskapen er det BESTE redskapet vi har til å lære om vår egen eksistens og omgivelser. Vi har såvidt tatt våre første skritt ut i verdensrommet. som ble mulig takket være innsats fra vitenskapsfolk som har forsket og forsket med reultater lik noe man aldri ser i religion. Det er enormt mye vi har i vente med tanke på kunnskap i fremtiden. Hvor vær dag som går har guden dere færre og færre steder å gjemme seg.
FREDRIK
At det finnes en Gud, det kan jeg klare å tro. Men at det er den Guden det står om i Bibelen har jeg heller vanskeligheter med. Jeg tror eller vertfall filosoferer over at det kanskje finnes flere Guder, eller "energier", som har en slags makt, på forskjellige måter. Kanskje vi alle har hver sin "Gud"?
SvarSlettMen jeg velger å stille meg litt åpen. Vi vet såpass lite om hvor verden kommer fra, og kanskje hva verden er, at jeg ikke klarer å sette meg opp en mening. Men det med Bibelen har jeg slått fra meg. At en bok som har levd på folkemunne i lange tider skal være fasit til verdens morgen, det får jeg ikke til å stemme. Men for all del- jeg kan forstå at folk tror på det. Det står veldig mye fint der. Og det kan jo være et godt svar til et vanskelig spørsmål.
Takk for kommentarer Fredrik og Vilde! Er interresant og sunt å høre hva andre tenker om livet og hva de tror på.
SvarSlettOm man ønsker å tro på Bibel eller ikke og Gud eller ikke, er opptil enhver.
SvarSlettMitt inntrykk er at religionsskeptikere er svært nedlatende mot troende mennesker, selv om man er kunnskapsløs ateist, hevder man at man er så intelligent som har forkastet tanken om Gud, og det helt uten å undersøke den fra sakens to sider. Er det noen gang intelligent å bare undersøke en av to sider? Det er verken smart av en ateist eller en religiøs å gjøre det.
Men når man sier man støtter fornuft og vitenskap, burde ikke da det man selv sier også være bygget på "viten", eller kunnskap? Og da mener jeg viten om hva den andre egentlig tror på. Ellers kan man ikke kritisere, eller?
Hvis man hadde satt seg inn i for eksempel Bibelen, så gir den et grundig svar på hvorfor ting er som de er, hvorfor Gud lar det være sånn, og at Gud ikke vil la det være sånn for alltid.
Om dette viser seg å være sant eller ikke, det får tiden vise, og det er ikke poenget mitt.
Men det er ikke noe poeng å kritisere "Gud" når man egentlig kritiserer sin EGEN oppfatning av Gud. For den "Guden" ateister eller "realister" tegner et bilde av, han er det jo faktisk ingen som tror på. Ikke en gang de religiøse. Så der er vi jo enige, alle som en.
Det er veldig lett for "realister" å "hate" Gud, som om det egentlig går an å hate noe man ikke tror på. Faktum er det at mange skylder på religion som en "hjernevasker" eller lignende, og hevder at man blir frigjort uten religionen. Men hva blir man frigjort i fra? Et falskt håp kanskje? Men et falskt håp må da være det mest geniale som finnes, hvem ønsker vel ikke å tro på noe BEDRE enn hva som virkelig er. Hvis man blir lykkelig i sine stusselige 80 år av å tro på en løgn, så må da det være mye bedre enn å være ulykkelig i viten om sannheten? Eller?
De fleste i dag har jeg intrykk av hevder at religion har ført til så mye vondt, men det har egentlig ikke det. Det er medlemmene av relgionen som har gjort det onde og misbrukt sin religion som et påskudd for å gjøre ondt. Gandhi si noe sånt som dette engang, at han "elsker Jesus, men hater de kristne, for de lever ikke slik Jesus sa de skulle gjøre." Så selv om relgion blir borte, vil vel fortsatt mennesker finne påskudd til å være onde? Eller tror dere ikke det?
Hvem kan hevde at det Jesus sa at man skulle "elske sin neste som seg selv", "hvis noen slår deg, snu det andre kinnet til", "hvis din fiende ber deg gå en mil med han, gå to", "hold fred med alle mennesker", "du skal ikke gripe til sverd", "du skal gjøre mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg" og "du skal elske din fiende".
Hvem med vettet i behold kan kritisere en slik lære? Uansett om man tror på Gud eller ikke, eller tror at Bibelen er fra Gud, så lærer den mennesker til å vise gode menneskelige egenskaper. Hvorfor kritiserer dere det?
Slå opp de fleste definisjoner av hva en "religion" er, og man vil finne at ateisme kvalifiserer i like høy grad til å bli kalt en relgion som det kristendommen gjør.
Det er ingen forskjell på oss, alle tror på mirakler og alle tror på "Gud". Kristendommens Gud er personlig, mens ateismens Gud er tid, tilfeldigheter, og naturen selv. Hva er mer eller mindre sannsynlig enn det andre? Faktum viser at man blir gal av å tenke på det, og uansett hvilken side av saken man ser det fra så dukker det opp flere spørsmål enn svar.
Takk for meg og et langt svar :)